Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Türkiye'nin ulaşım projelerini açıkladı. 48 saatte hızlı trenle Türkiye turu mümkün olacak. Bakan Uraloğlu, 2024 yılında tamamlanan projeleri ve 2028 yılı hedeflerini detaylandırdı. Türkiye'nin ulaşım ağının genişletilmesi ve modernizasyonu için önemli adımlar atılmakta.
TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde, Uraloğlu, bakanlığın faaliyetlerini aktardı. 2024 yılında 118 milyar lira yatırım bedeli olan 51 projenin tamamlandığını belirtti. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattının tamamlanması hedefleniyor. Uraloğlu, "Türkiye Yüzyılı hayallerin gerçek olduğu bir vizyonun ifadesi. 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi hızlı trenle gezebileceğiz." dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim ağını geliştirmeye devam ettiklerini ifade etti. Ülke genelinde 2 bin 3 şantiyede toplam 223 bin çalışan ile projeler yürütülmekte. Karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyolu projeleri ile ulaşımda daha hızlı ve güvenli bir dönem başlatılmakta. Uraloğlu, "Yük ve yolcu taşımacılığı ile veri iletişiminde daha hızlı, daha güvenli ve çevreye duyarlı bir dönemi başlattık." şeklinde konuştu.
Ulaştırma politikalarının insan ve çevre odaklı olduğunu belirten Uraloğlu, projelerin ekolojik dengeyi korumaya özen gösterdiğini vurguladı. "Afete dirençli, net sıfır emisyon hedeflerini gözeten, dijitalleşmeye önem veren ve riskleri yönetebilen ulaştırma politikalarımızla projelerimizi planlıyoruz." dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin jeopolitik konumunun lojistik ve ulaşım açısından önemine vurgu yaptı. "Ülkemiz; sadece 4 saatlik uçuş süresiyle yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde bulunmaktadır." dedi. Uraloğlu, Kalkınma Yolu projesinin demiryolu geçişinin 2 bin 94 kilometre olacağını belirtti.
Bu proje ile uluslararası iş birliği çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Uraloğlu, Zengezur koridorunun hayata geçirilmesi ile Azerbaycan ve Türk Cumhuriyetlerine doğrudan bağlantı sağlanacağını açıkladı. "Bu koridor, bölgedeki ticaretin gelişmesine katkı sağlayacak." dedi.
Uraloğlu, 2028 yılına kadar demiryolu hat uzunluğunu 17 bin 287 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Hızlı tren hatlarının tamamlanması ile birlikte, Türkiye genelinde 48 saatte hızlı trenle seyahat imkanı sağlanacak. "Hızlı tren hatları ile ülke genelinde 92 milyon yolcuya hizmet verdik." dedi.
2025 yılına kadar Kayseri, Niğde ve Sivas lojistik merkezlerinin tamamlanacağını ifade eden Uraloğlu, "İstanbul Kuzey Demiryolu Geçişi Hızlı Tren Hattı’nı hayata geçirerek Asya ve Avrupa’yı tekrar birbirine bağlayacağız." şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, havayolu terminal kapasitesinin 347 milyona çıkarıldığını belirtti. 2024 yılı sonunda toplam havayolu yolcu sayısının 231 milyonu aşması bekleniyor. Uraloğlu, "Havayollarında 26 olan aktif havalimanı sayısını 58’e yükselttik." dedi.
Karayolları yatırımları hakkında bilgi veren Uraloğlu, otoyol ağının 3 bin 796 kilometreye çıkarıldığını ve bölünmüş yol ağının 29 bin 701 kilometreye ulaştığını açıkladı. "Trafik kazalarında can kaybı yüzde seksen azaldı." dedi.
Uraloğlu, sosyal medya ve internet dünyasında yaşanan olumsuzluklara dikkat çekti. "Sosyal medya ve internet dünyası her şeyiyle kutsanacak bir özgürlük alanı değildir." dedi. Yasal düzenlemelerin yapılmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.
Son 22 yılda hayata geçirilen yatırımlar ile Türkiye’nin jeostratejik konumunu en iyi şekilde değerlendirdiğini ifade eden Uraloğlu, "Ulaşım ve iletişim bir ülkenin ekonomik kalkınmasının temel taşlarından biridir." dedi. Türkiye, bu alandaki yatırımları ile vatandaşlarının hayatını kolaylaştırmaya devam edecek.