Ankara, son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanında 728 milyar 40 milyon lira yatırım aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yatırımların detaylarını ve gelecekteki projeleri açıkladı. Ankara'nın ulaşım altyapısında yapılan bu yatırımlar, başkentin ulaşımını modernize etmeyi hedefliyor.
Bakan Uraloğlu, Ankara'nın ulaşım ve iletişim altyapısına yapılan yatırımların önemine dikkat çekti. "Başkentimize son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanlarında toplam 728 milyar 40 milyon liralık yatırım yaptık" dedi. Bu yatırımlar, Ankara'nın ulaşım ağını genişletmek ve modernize etmek amacıyla gerçekleştirildi.
Uraloğlu, Ankara'nın raylı sistem hattını 80,5 kilometre uzatarak 103,6 kilometreye çıkardıklarını belirtti. Ayrıca, Esenboğa Havalimanı Metro Hattı'nda projede revizyon başlatıldığını ve önümüzdeki yıl yapım çalışmalarına başlanmasının hedeflendiğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Ankara'nın bölünmüş yol uzunluğunun 2002 yılında 466 kilometre iken, 23 yılda bin 206 kilometreye ulaştığını açıkladı. Bu süreçte, 740 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol ve 7 bin 721 kilometre asfalt çalışması yapıldı. Bu yatırımlar, ulaşım standartlarını yükselterek daha güvenli yollar sunmayı amaçlıyor.
Ayrıca, 2020 yılında hizmete açılan 330 kilometrelik Ankara-Niğde Otoyolu sayesinde Edirne’den Şanlıurfa'ya kadar uzanan kesintisiz bir otoyol ağı oluşturuldu. Bu durum, Ankara ile diğer iller arasında daha konforlu bir seyahat imkanı sağladı.
Uraloğlu, 2024 yılı Kasım ayında Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu'nun yapım sözleşmesinin imzalandığını belirtti. Bu otoyol, toplam 120 kilometre uzunluğunda olacak ve Ankara-Kırıkkale arasındaki trafiği azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, bu proje ile karayolu taşımacılığı daha hızlı ve konforlu hale getirilecek.
Orta Anadolu Otoyolu'nun da 276 kilometre uzunluğunda olacağı ve Kuzey Marmara Otoyolu ile hızlı bağlantılar sağlayacağı ifade edildi. Bu projeler, bölgedeki ulaşım altyapısını güçlendirecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, demiryolu altyapısının da yenilendiğini belirtti. Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas Hızlı Tren hatları ile Ankara'nın hızlı tren ağının merkezi haline geldiğini ifade etti. YHT'ler ile bugüne kadar yaklaşık 97,4 milyon yolcuya ulaşım imkanı sağlandı.
Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin 7 milyon kişiye doğrudan hizmet edeceğini ve seyahat süresini 14 saatten 3,5 saate düşüreceğini belirtti. Bu projeler, bölgedeki iç turizmi de artıracak.
Ankara Esenboğa Havalimanı'nın yolcu kapasitesinin artırılması için çalışmalar devam ediyor. 2002 yılında 2 milyon yolcu ağırlayan havalimanı, 2024 yılında 12 milyon yolcu kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Uraloğlu, 3. pist ve yeni hizmet binalarının yapımında sona yaklaşıldığını belirtti.
Uraloğlu, Esenboğa Havalimanı'nın yıllar içinde artan yolcu talebine yanıt vermek için yenilikçi projelere devam ettiklerini ifade etti. Bu kapsamda, terminal binasının genişletilmesi planlanıyor.