Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışını ve yeni düzenlemeleri açıkladı. Balıkçı esnafı ile sahurda bir araya gelen Uraloğlu, denizde emniyet sertifikalarının yenilenmesi ve balıkçı gemilerinde çalışacak personel için yeni düzenlemeler yapılacağını duyurdu. Bu düzenlemeler, balıkçılık sektöründe önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Bakan Uraloğlu, “Tüm yeterliklerde bulunan gemi insanlarımız ticari gemilerdeki hizmetleriyle denizde emniyet sertifikalarını kursa gitmeden veya sınava girmeden yenileyebilecek.” dedi. Bu açıklama, balıkçı gemilerinde çalışacak personel sayısının artacağını gösteriyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde bu ay içinde yeni düzenlemeler yapacaklarını belirtti. Bu düzenlemelerle, balıkçı gemilerinde çalışacak tayfa ve kaptanların uzmanlık belgelerinin yenileme zorunluluğu kaldırıldı. Ayrıca, sağlık raporu alımlarında da kolaylık sağlandı.
Uraloğlu, “Bu potansiyelin verimli şekilde kullanılması ancak modern balık avlama gemileri ve bu gemilerin emniyetle bağlandığı barınaklar ile mümkündür.” diyerek, balıkçılık sektörünün gelişimine vurgu yaptı. Balıkçı gemilerinde istihdam edilecek gemi insanı kaynağının artacağı öngörülüyor.
Türkiye’nin denizlerle çevrili oluşu, balıkçılık ve su ürünleri sektörü için önemli bir potansiyel oluşturuyor. Uraloğlu, “150 groston ve üzeri balıkçılık faaliyetleri gösteren gemi ve su aracı sayımız 2017 yılında 279 iken bu sayı 2024 yılında 445’e çıkarak yüzde 59 oranında artmıştır.” şeklinde bilgi verdi.
Bu artış, balıkçılık sektörünün büyümesine katkı sağlayacak. Uraloğlu, “Güçlü bir balıkçı gemisi personeli altyapısına sahibiz.” diyerek, mevcut personelin yeterliliklerinin artırılacağını belirtti. Bu durum, sektördeki istihdamı olumlu yönde etkileyecek.
Bakan Uraloğlu, balıkçı barınaklarının sayısının 400’e yükseldiğini açıkladı. “2002 yılında 302 tane balıkçı barınağı vardı, hepsini onardık ve çağa uygun hale getirdik.” dedi. Bu barınaklar, balıkçıların güvenli bir şekilde sığındığı alanlar olarak önem taşıyor.
Ayrıca, balıkçı gemilerine verilen yakıt desteği de dikkat çekiyor. Uraloğlu, “1 milyon 756 bin ton yakıt desteği verdik.” diyerek, balıkçılık sektörüne sağlanan desteklerin önemini vurguladı. Bu destekler, balıkçıların maliyetlerini azaltacak.
Uraloğlu, Türkiye’nin balık avlama gemileri inşasında önemli bir konumda olduğunu belirtti. “Son 4 yıllık zaman zarfında; tam boyu 12 metre ve üzerinde olan 186 balık avlama gemisinin inşası tamamlanmış olup 43’ünün ise inşasına devam edilmektedir.” dedi.
Bu gelişmeler, Türkiye’nin balıkçılık sektöründeki rekabetçiliğini artıracak. Uraloğlu, “Yeter ki siz dünyaya açılmak isteyin, biz sonuna kadar yanınızdayız.” diyerek, balıkçılara destek vereceklerini ifade etti. Bu yaklaşım, sektördeki gelişmeleri hızlandıracak.