Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu taşımacılığında yapay zeka destekli uygulamaların sağladığı iyileşmeleri açıkladı. Kazalarda ve tren gecikmelerinde önemli gelişmeler kaydedildi. Lokomotiflerdeki kameralar sayesinde elde edilen veriler, Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi'nde 7/24 izleniyor. Bu sistem, olumsuz durumları otomatik olarak tespit ediyor.
Uraloğlu, yapay zeka destekli uygulamalar sayesinde kaza oranlarında 2023 yılına göre yüzde 9,4 iyileşme sağlandığını belirtti. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından kurulan bu merkez, demiryolu taşımacılığında dijital dönüşümün önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin devreye alınmasıyla birlikte günlük tren gecikmelerinde büyük oranda azalma sağlandığı ifade edildi. Uraloğlu, “Tren operasyonlarını yürütürken ihtiyacımız olan nitelikli veri ve bilgi kaynağına dijital teknolojileri kullanarak erişiyoruz.” dedi. Bu sayede, plan dışı gecikmelere müdahale edilerek tren gecikmeleri önemli ölçüde azaltıldı.
Yapay zeka destekli uygulamalar sayesinde yük treni gecikmelerinde yüzde 66 iyileşme sağlandığını vurgulayan Uraloğlu, “Verimli işletmeciliğimiz sayesinde plan dışı yük treni işletilmesini yüzde 27’den yüzde 8’e düşürdük.” şeklinde konuştu. Bu gelişmeler, 40 lokomotif ile 350 makinistlik iş gücü tasarrufu sağladı.
Lokomotiflere takılan kameralar sayesinde trenlerde seyir emniyetinin arttığı belirtildi. Uraloğlu, “Demiryolu tren işletmeciliğimiz dünya standartlarının üzerine çıkaracak her gelişmeyi yakından takip ediyoruz.” dedi. Mevzuatın modern teknolojilere uygun olarak sürekli güncellendiği ifade edildi.
Emniyetin bütüncül bir yaklaşımla ele alındığını vurgulayan Uraloğlu, “Bu çalışmalarımızın olumlu yansımalarını ise net bir şekilde gözlemliyoruz.” şeklinde konuştu. Yapay zeka destekli uygulamalar ile demiryolu taşımacılığı kaza oranlarında 2021 yılına göre yüzde 39,2, 2022 yılına göre yüzde 25,6, 2023 yılına göre ise yüzde 9,4 iyileşme sağlandığı ifade edildi.