Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için 1.4 kilometre daha metro hattına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Mega projelerle İstanbul'un raylı sistem uzunluğu 394.5 kilometreye çıkacak. Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki ulaşım sorunlarının yüzeyden çözülemeyeceğini belirtti.
Uraloğlu, İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için daha fazla metro hattına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. “İstanbul’un ulaşım sorununu artık yüzeyden çözmek mümkün değil. Dünyanın önde gelen metropollerinde olduğu gibi, İstanbul’da da daha fazla metro hattıyla ulaşımın büyük oranda yerin altına inmesi lazım.” dedi.
Bakan Uraloğlu, yapımı devam eden projeleri tamamladıklarında İstanbul’un raylı sistem uzunluğunu 394.5 kilometreye çıkaracaklarını belirtti. “600 kilometrenin üzerinde bir metro hattı daha yapılması gerekiyor. Bunun şimdiden çok iyi planlanması lazım.” diye ekledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul'u Avrupa'nın en gelişmiş şehirlerinden biri haline getirmek için dev projeler inşa ediyor. “Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı gibi mega projeleri hayata geçirerek; İstanbul’u modern ve efektif bir ulaşım altyapısı ile hayallerin ötesinde bambaşka bir noktaya taşıdık.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, İstanbul'da 16 milyon insan yaşadığını ve yaklaşık 5 milyon 800 bin motorlu kara taşıtı bulunduğunu belirtti. “İstanbul’daki araç sayısı Ankara, İzmir ve Bursa’nın toplamındaki araç sayısından fazladır.” dedi.
Bu yoğunluk, İstanbul'daki trafik sorununu daha da derinleştiriyor. “Bu nedenle İstanbul’dan bahsederken elbette mega ulaşım projelerinden bahsediyor olacağız.” ifadesini kullandı. İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için sürdürülebilir projelere ihtiyaç duyuluyor.
Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki bölünmüş yol uzunluğunu 795 kilometreye çıkardıklarını ifade etti. “İstanbul’da 932 metre uzunluğunda sadece 3 tünel vardı, biz 12 tünel daha yaparak 22 bin 406 metreye çıkardık.” dedi.
Bu projeler, İstanbul kent içi trafiğine nefes aldırmayı hedefliyor. Ayrıca, Nakkaş-Başakşehir Kesimi’ndeki yapım çalışmalarının da hızla ilerlediğini belirtti. “Bu projemiz, İstanbul’da yaşayan kardeşlerimizin trafik çilesini bir nebze olsun azaltacak.” şeklinde konuştu.
Sarıyer Kilyos Tüneli projesinin İstanbul'da yapım çalışmaları devam ediyor. “Tamamlandığında ücretsiz olarak hizmete başlayacak projemizle; Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne erişimi kolaylaştıracağız.” dedi.
Bu proje, İstanbul Havalimanı ile iş merkezleri arasında hızlı ulaşım sağlamayı amaçlıyor. “Seyahat süresini 35 dakikadan 5 dakikaya indireceğiz.” ifadesini kullandı. Bu tür projeler, İstanbul'un ulaşım altyapısını güçlendirecek.
Bakan Uraloğlu, Marmaray’ın açılışından bu yana 1 milyar 250 milyon yolcu taşıdığını belirtti. “Marmaray, Türkiye nüfusunun yaklaşık 15 katı insanımıza hizmet vermiştir.” dedi.
Avrasya Tüneli’nin de ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını ifade etti. “Avrasya Tüneli, 8 yılda 151 milyon araca hizmet sundu.” şeklinde konuştu. Bu projeler, İstanbul'un ulaşım sorununu çözmede kritik bir rol oynuyor.
İstanbul Havalimanı'nın dev kapasitesiyle Türkiye’yi uluslararası bir aktarma merkezi yaptığını vurguladı. “Her yıl Avrupa’nın en yoğun havalimanları arasında birinciliği kaptırmayan İstanbul Havalimanımız, yeni uçak trafiği ve yolcu rekorlarıyla devam ettirmektedir.” dedi.
17 Nisan’da uygulanacak olan ‘Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları’ ile İstanbul Havalimanı’nın kapasitesi artırılacak. “Bu sistem hayata geçtiğinde İstanbul Havalimanı’nın bir daha birinciliği kaptırmayacağına emin olabilirsiniz.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, İstanbul’un geleceği için hepimizin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı. “İstanbul'un ulaşım geleceğine dair vizyonumuzu paylaşacak, yeni fikirler üretecek ve birlikte bir yol haritası çizeceğiz.” dedi.
İstanbul’un tarihi mirasını koruyarak geleceğe taşımak hedefleniyor. “Bu düşüncelerle, İstanbul’da Sürdürülebilir Ulaşım Çözümleri panelinin önemli referans kaynaklarından biri olacağına inanıyorum.” şeklinde sözlerini tamamladı.