Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sakarya'da 18 milyar 247 milyon lira proje bedeliyle 9 ayrı karayolu projesinin devam ettiğini açıkladı. Kaynarca-Karasu-Kocaali Yolu'nun 54 kilometrelik kesimi tamamlandı. Projenin tamamlanması 2025 yılına hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, Sakarya'daki karayolu projeleri hakkında bilgi vererek, "Kaynarca-Karasu-Kocaali Yolu, Karadeniz Sahil Yolu’nu Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne ve Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlıyor" dedi. Projenin 60,7 kilometre uzunluğunda olduğunu belirten Uraloğlu, "54 kilometrelik kesimini tamamladık, kalan 6,7 kilometrede çalışmalar sürüyor" şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Sakarya'nın ulaşım altyapısına yapılan yatırımların önemine dikkat çekti. "Sakarya, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde büyük yatırımlarla sanayinin yükselen yıldızı haline geldi" ifadelerini kullandı. Bu projeler, bölgedeki sanayi tesislerine ve limanlara hızlı ulaşım imkanı sunacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, 2002 yılından bu yana Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 281 milyar dolar yatırım yapıldığını belirten Uraloğlu, "Sakarya’nın ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 164 milyar lira yatırım gerçekleştirdik" dedi. Bu yatırımlar, Sakarya'nın ulaşım standartlarını yükseltmeyi hedefliyor.
Uraloğlu, Sakarya'daki bölünmüş yol uzunluğunun 402,5 kilometreye çıktığını belirtti. "2002’de 131 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu artırdık. Yollarımızın 197 kilometresi BSK kaplamalıdır" şeklinde açıklamada bulundu. Bu gelişmeler, Sakarya'nın ulaşım ağını güçlendirmektedir.
Bakan Uraloğlu, Sakarya'da devam eden 9 ayrı karayolu projesini sıraladı. Bu projeler arasında Erenler Otoyol Kavşağı – D100 Bağlantı Yolu ve Kaynarca – Karasu – Kocaali Yolu bulunmaktadır. "Bu projeler, Sakarya'nın ulaşım altyapısını güçlendirecek ve bölgedeki sanayiye katkı sağlayacaktır" dedi.
Kaynarca - Karasu - Kocaali Yolu’nun tamamlanması, İstanbul’dan Karadeniz Sahil Yolu’na alternatif bir güzergah sunacak. Uraloğlu, "Her gün ortalama 10 bin 500 aracın geçiş yaptığı güzergah, turizm faaliyetlerine de katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, Sakarya'nın milli demiryolu endüstrisinin kalbi haline geldiğini belirtti. "Yerli ve Milli Elektrikli Tren Setlerimiz ile Milli Banliyö Tren Setlerimizi TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde üretiyoruz" dedi. Bu durum, gençlerin kendi şehirlerinde iş bulmasını sağlıyor.
Uraloğlu, Sakarya'nın demiryolu altyapısına büyük yatırımlar yapıldığını kaydetti. "Sakarya il sınırlarındaki mevcut konvansiyonel hattın tamamını yeniledik. 2009 yılında hizmete başlayan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı ile Sakarya’yı yüksek hızlı tren ile tanıştırdık" şeklinde açıklamada bulundu.