TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL HAVACILIK ŞÛRASI, SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR ALDI. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nda alınan kararları açıkladı. 65 proje ile Türkiye’nin sivil havacılık hedefleri belirlendi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şûra, sektörün geleceğini şekillendirecek önemli kararların alındığı bir platform oldu. Uraloğlu, bu toplantının Türk havacılık sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek, mevcut durumu değerlendirmek ve stratejiler geliştirmek için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, Şûra’da 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirlediklerini ifade etti. Bu projeler, sivil havacılık sektörünün altyapısından teknolojik gelişmelere kadar birçok önemli konuyu kapsıyor. Uraloğlu, “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık” hedefine ulaşmak için bu projelerin hayata geçirileceğini vurguladı.
Uraloğlu, “Havayolu ulaşımına olan talep her geçen gün artıyor. Zamanın sınırlılığı, insanları daha kısa sürede daha uzak mesafelere seyahat etmeye yöneltiyor. Bu nedenle havacılık, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olarak bu ihtiyacı karşılayan en etkili araç konumunda.” dedi.
Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu belirtti. 2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları ile Türkiye’nin havacılık alanında dünya arenasında parlayan bir yıldız haline geldiğini ifade etti. İç hatlarda serbestleşmenin sektördeki gelişmelere büyük katkı sağladığını vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, 2002’den bu yana aktif havalimanı sayısının 26'dan 58'e çıktığını, hava ulaştırma anlaşması yapılan ülke sayısının ise 81’den 175’e ulaştığını belirtti. Bu gelişmeler, Türkiye’nin havacılık sektöründeki büyüme hedeflerini destekliyor.
Uraloğlu, sektörün cirosunun 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara ulaştığını ifade etti. 2002 yılında 65 bin civarında olan çalışan sayısının bugün 320 binin üzerine çıktığını belirtti. Bu büyüme, havacılık sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemini artırıyor.
Uraloğlu, “Aktif havalimanı sayımızı 60’a çıkaracağız. Havalimanı terminal kapasitemizi 440,5 milyona yükselteceğiz.” diyerek gelecekteki hedeflerini açıkladı. Türkiye’nin hava ulaşım anlaşması sayısı ile dünyada en çok hava ulaşım anlaşması bulunan ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekti.
İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma yolunda ilerliyor. 2024 yılı itibarıyla 80,1 milyon yolcu ağırlayarak Avrupa’da 2. sırada yer alması bekleniyor. Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın kargo taşımacılığında da Avrupa’nın zirvesine yerleştiğini belirtti.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın hem yolcu hem de kargo taşımacılığında küresel aktarma merkezi olma konumunu güçlendirdiğini ifade etti. Ayrıca, Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Pist Operasyonları uygulamasının 17 Nisan’da hizmete alınacağını duyurdu.
Uraloğlu, havacılık sektöründe yerli ve milli teknolojilerin önemine vurgu yaptı. Yerli ve milli olarak geliştirilen yazılım ve cihazların kullanıldığını belirtti. “İnteraktif radar analiz ve data ekranımız ile güncel meteorolojik veriler tek ekranda toplanıyor.” dedi.
Türk mühendislerince geliştirilen yerli sivil gözetim radarının Gaziantep Havalimanı’na kurulduğunu belirten Uraloğlu, hava trafik yönetiminde yerli çözümlerle büyük mesafeler kat ettiklerini ifade etti. Bu gelişmeler, Türkiye’nin havacılık alanındaki bağımsızlığını artırıyor.
Bakan Uraloğlu, Şûra sayesinde sivil havacılık sektörü adına 10 yıllık stratejik yol haritasının temel taşlarını belirlediklerini ifade etti. “Bu projeler, geleceğe yönelik kararlı adımlarımızın göstergesi olacaktır.” dedi.
Uraloğlu, sektörün uluslararası arenada söz sahibi olması ve dünyaya yön veren hedeflerine ulaşması için birlikte çalışacaklarını belirtti. “Daha güçlü, daha rekabetçi ve daha yenilikçi bir sivil havacılık sektörü inşa edeceğiz.” dedi.