Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli havacılık teknolojisi ile üretilen sistem sayesinde 2,5 milyon Euro tasarruf sağlandığını açıkladı. Hava trafik kontrolü dijital hale getirildi. Elektronik Uçuş Stribi ve Dijital Hava Trafik Kontrolörü Kalkış Müsaadesi Sistemi, ülke genelinde yaygınlaştırıldı.
Bakan Uraloğlu, sistemin uçakların sesli komut yerine dijital ortamda kalkış izni almasına olanak tanıdığını belirtti. 2022 yılından bu yana sağlanan tasarruf, yerli havacılık teknolojisinin etkinliğini gözler önüne seriyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, EFS/DCL Sistemi’nin Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirildiğini açıkladı. Bu sistem, hava trafik kontrol hizmetlerinde büyük kolaylık sağlıyor.
Uraloğlu, “Milli Hava Trafik Kontrolü (ATC) Ar-Ge Projesi kapsamında hayata geçirilen sistem, işlemleri dijital hale getiriyor.” ifadelerini kullandı. Bu sayede, hava trafik kontrol süreçleri daha verimli hale geliyor.
Bakan Uraloğlu, EFS/DCL Sistemi’nin hava trafik kontrolörlerinin uçuşları elektronik ortamda yönetmesine olanak tanıdığını belirtti. Kâğıt striplerin yerini alarak, hata payını azaltıyor.
Uçuş bilgilerinin elektronik ortamda takibi, süreçlerin hızlanmasını sağlıyor. Bu durum, uçuşların daha emniyetli hale gelmesine katkıda bulunuyor.
Bakan Uraloğlu, DCL fonksiyonu ile pilotlarla kule arasındaki telsiz trafiğinin azaltıldığını belirtti. İletişim daha hızlı ve güvenli hale geliyor.
Sistem sayesinde, gerekli teknik altyapıya sahip uçaklar, kontrolör müsaadesini dijital ortamda alabiliyor. Bu durum, telsiz kullanımına olan ihtiyacı azaltıyor.
Sistem, 2022 yılından itibaren 29 havalimanına yaygınlaştırıldı. Özellikle Antalya, Milas Bodrum, Muğla Dalaman, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes gibi yoğun trafiğe sahip havalimanlarında büyük kolaylık sağlıyor.
Hava trafik yönetiminde süreçleri hızlandıran sistem, kontrolörlerin iş yükünü hafifletiyor. Uçuşların daha düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkı sunuyor.
Bakan Uraloğlu, EFS/DCL Sistemi’nin milli imkanlarla üretildiğini vurguladı. “2022 yılından bu yana 2,5 milyon Euro tasarruf sağladık.” dedi.
Sistem, uluslararası havacılık sektöründe de rekabet edebilecek seviyeye ulaştı. Önümüzdeki süreçte farklı ülkelere ihraç edilmesiyle ekonomik kazanç elde edilmesi bekleniyor.