Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapay zeka destekli ilk yerli sivil gözetim radarının Aralık ayında hizmete gireceğini açıkladı. Havalıkta dijitalleşme ve yerli teknolojilerin önemi vurgulandı. Uraloğlu, AI In The Sky etkinliğinde yaptığı konuşmada, havacılık sektöründe yerli ve milli yazılım ile cihazların kullanımına dikkat çekti.
Uraloğlu, “İlk yerli ve milli Sivil Gözetim Radarı’nı Gaziantep Havalimanı’na kurduk. Aralık ayı içerisinde kullanmaya başlamayı planlıyoruz.” dedi. Ayrıca, İRADE yazılımı ile güncel meteorolojik verilerin tek ekranda toplandığını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapay zekanın havacılık sektöründeki etkilerini ele aldı. “Ülkemiz 4 saatlik uçuş süresiyle 1,5 milyar insanın yaşadığı, 51,2 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya sahip 67 ülkenin merkezinde avantajlı bir lokasyona sahiptir.” ifadelerini kullandı. Bu avantajların potansiyelini artırmak için büyük yatırımlar yapıldığını vurguladı.
Uraloğlu, “Dış hatlardaki sayımızı 349 uçuş noktasına çıkaracağız.” diyerek, Türk Hava Yolları ile yeni seferlerin başlayacağını açıkladı. Hedef, yolcu sayısının 236 milyonun üzerine çıkmasıdır.
Uraloğlu, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerinin havacılıkta değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. “Dijital teknolojilerin en çok uygulandığı sektör havacılık olmuştur.” dedi. 1990’larda otomatik bagaj sıralama sistemlerinin ortaya çıktığını hatırlattı.
Yapay zeka sayesinde pilot hatalarının minimuma indirildiğini ifade eden Uraloğlu, “Havacılık sektöründeki tüm şirketler yapay zeka destekli sistemlerle maliyetlerini düşürebiliyor.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, yapay zeka ile uçak bakım süreçlerinin optimize edileceğini ve olası arızaların önceden tespit edileceğini anlattı. “Büyük veri analizi ile hava trafiği yönetimi daha verimli hale getirilecek.” dedi. Bu sayede kazaların önüne geçilecektir.
Yapay zeka ve büyük veri sayesinde hava trafiği yönetiminin daha çevre dostu hale getirileceğini belirten Uraloğlu, “Emisyonlar azaltılacak ve sürdürülebilir bir havacılık sektörü inşa edilecektir.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, İRADE yazılımının İstanbul Atatürk ve Çukurova havalimanlarında kullanılmaya başlandığını açıkladı. “İlk yerli ve milli hava trafik görüntüleme yazılımımız sayesinde dışa bağımlılıktan kurtulduk.” dedi. Dalaman Havalimanı’nda da kullanıma başlanacağı belirtildi.
Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE) sistemi hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Gerçek zamanlı uçuş verilerini harita üzerinde sergileyerek hava trafik kontrolörlerinin hava trafiğini etkin bir biçimde yönetmesine imkân tanıyor.” dedi. ÇARE sistemi, 40'tan fazla havalimanında hizmet vermektedir.
Uraloğlu, Türkiye’nin sivil havacılık alanında dijitalleşme odağında yeni bir model oluşturduğunu kaydetti. “Kurumsal Dönüşüm Modeli (KDM) yalnızca emniyet ve verimlilik sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda sürdürülebilir bir dönüşümü mümkün kılıyor.” dedi.
Büyük veri altyapısının potansiyel risklerin önceden tespit edilmesine olanak tanıdığını belirten Uraloğlu, “Dijitalleşme ve veri entegrasyonu, havacılık otoritelerinin gereksinimlerine göre özelleştirilebiliyor.” şeklinde konuştu.